Κοκκιναρά 35, Κηφισιά, (+30) 210.80.85.370

Μήπως ήρθε η ώρα να οδηγήσεις εσύ τη ζωή σου;

Το τελευταίο διάστημα, έχουμε γίνει δέκτες πανταχόθεν μηνυμάτων που αφορούν την ανάγκη αλλαγής μας.

Και όταν λέω αλλαγή, εννοώ τις συνήθειες, τον τρόπο ζωής μας, το μήνυμα ότι πρέπει να αλλάξουμε κοινωνικά, οικονομικά, προσωπικά. Μέσα σε μία δίνη κοινωνικών μεταβολών, μπαίνουμε και εμείς να πρέπει αλλάξουμε 180° την καθημερινότητά μας. Με τι όρους όμως; Με όρους επιβολής, προσταγής, με όρους «πρέπει». Τη στιγμή που ερχόμαστε αντιμέτωποι με όλες αυτές τις ετσιθελικές αλλαγές, αισθανόμαστε μία αφόρητη πίεση που μας αγγίζει και που μας αναγκάζει να τις υιοθετήσουμε, αν θέλουμε να προσαρμοστούμε. «Αν δεν αλλάξεις, δεν θα επιβιώσεις...», πόσο τρομακτικό ακούγεται ένα τέτοιο μήνυμα!

Το μήνυμα της αλλαγής δεν φτάνει σε εμάς ως αίτηση, αλλά ως απαίτηση. Έρχεται προστακτικά, επιτακτικά, προκαθορισμένα από το πλαίσιο, χωρίς να προλαβαίνουμε να το επεξεργαστούμε ώστε να είμαστε σε θέση να το αφομοιώσουμε. Η αλλαγή έρχεται πάλι ως ασυνείδητη εισβολή, με ένα τρόπο που μας κάνει να ετεροκαθοριζόμαστε από καταστάσεις και γεγονότα, χωρίς να μπορέσουμε να παρέμβουμε οι ίδιοι. Το συστημικό ποτάμι μας έχει παρασύρει στα νερά του, χτυπώντας μας στα βράχια και παλεύουμε να πιαστούμε από ένα κλαδί για να σωθούμε.

Τα καθημερινά θέματα, όσο και ήπια και εύκολα να φαίνονταν πριν, έχουν γίνει τώρα δυσβάσταχτα. Κοιτάμε μέσα μας, κοιτάμε γύρω μας, μας φαίνεται δύσκολο να  αναγνωρίσουμε τον εαυτό μας και τις συνθήκες. Κινδυνεύουμε να αφεθούμε ξανά στον ετεροπροσδιορισμό και να παραδόσουμε τα ηνία σε άλλους. Αν δεν καταλάβουμε τι γίνεται, θα βρεθούμε πάλι να παλινδρομούμε, θεωρώντας ότι αυτή είναι η λύση. Αν συνδέσουμε όλα αυτά που συμβαίνουν καθημερινά, οδηγούμαστε στην παραίτηση. Εδώ είναι όμως το κρίσιμο σημείο, εδώ είναι που χρειάζεται να ξαναπιάσουμε το τιμόνι στα χέρια μας.

Η ζωή μας και το πλαίσιο βρισκόταν σε μία αρμονική κατάσταση αυτόματου πιλότου. Όπως ακριβώς συμβαίνει όταν ο πιλότος βάζει τον αυτόματο πιλότο, ώστε να οδηγηθεί με ασφάλεια το αεροπλάνο με τους επιβάτες στον προορισμό τους. Δεν πιάνει το τιμόνι καθόλου, έχοντας εμπιστοσύνη στο μηχανιστικό πρόγραμμα. Πότε το πιάνει; Όταν βρεθεί σε καταιγίδα, σε δυσχερή θέση, σε απρόσμενη συνθήκη.

Σε μία παρόμοια συνθήκη βρισκόμαστε σήμερα. Σε μία συνθήκη αναπάντεχη, πρωτόγνωρη, σε μία καταιγίδα που έχει έρθει να ταράξει τη ζωή μας. Αν αφήσουμε τον αυτόματο πιλότο να μας οδηγήσει, φανταζόμαστε όλοι που θα μας πάει. Εδώ είναι που καλούμαστε να απενεργοποιήσουμε τον αυτόματο πιλότο που είχαμε θέσει οι ίδιοι από την αρχή στο ταξίδι μας - ή που είχαμε βρει οικογενειακά και συστημικά προγραμματισμένο - και να πιάσουμε το τιμόνι. Το τιμόνι της δικής μας ζωής. Η εποχή είναι δύσκολη, αλλά η παραίτηση δεν μας αρμόζει. Ως άλλοι πιλότοι, θα ενεργοποιήσουμε τα «άγνωστα» στοιχεία που διαθέτουμε μέσα μας: συνειδητοποίηση, επεξεργασία, αποφασιστικότητα, αυτοπεποίθηση, εξωτερίκευση, επιμονή. Με μία έννοια: συναίσθηση.

Η επιθυμία για το σήμερα δεν μπορεί να γίνει με περασμένη οπτική. Η σύγκριση με το παρελθόν, γίνεται σύγκρουση στο παρόν και κρίση για το μέλλον. Είναι αδύνατο να σκεφτούμε το σήμερα με το βλέμμα στο παλαιό μοτίβο, δε βγαίνει να στοχοθετούμε με ξεπερασμένα κριτήρια. Έχουμε φτάσει στο σημείο που οι συνθήκες μας προκαλούν να τις αντιμετωπίσουμε. Το σήμερα μετράει και τι μπορούμε πραγματικά να κάνουμε: να αναρωτηθούμε για την αυθεντική επιθυμία μας, να επαναπροσδιορίσουμε την πορεία μας, να ξαναγνωρίσουμε ξεχασμένες αξίες, να νιώσουμε την ελευθερία που πηγάζει από το δικαίωμα των δικών μας αποφάσεων, να ζητήσουμε βοήθεια από τους δικούς μας ανθρώπους, να πάρουμε δύναμη από ό,τι μας γεμίζει πραγματικά. Μπορούμε επιτέλους να αφήσουμε πίσω το βάρος όλων αυτών των αφόρητων δικτατορικών βιωμάτων που έρχονται από το παρελθόν για να στοιχειώσουν το παρόν. 

Κάθε προσπάθεια προς μία συνειδητή και επεξεργασμένη επιθυμία, γίνεται η οδός της ασφάλειας μας. Ας απενεργοποιήσουμε τον αυτόματο πιλότο και ας πιάσουμε το τιμόνι. Το ταξίδι μας χρειάζεται αληθινό πιλότο.


Χάρης Πίσχος, Ψυχολόγος ΜSc, PhDc  - Υπαρξιακός Συστημικός Ψυχοθεραπευτής

~ Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε ραντεβού: 210 - 8085370 ή στείλτε μας μήνυμα ~