Κοκκιναρά 35, Κηφισιά, (+30) 210.80.85.370

Θεραπεία παιδιού και εφήβου

Διάγνωση και Θεραπεία Παιδιών και Εφήβων

Η ψυχοθεραπεία παιδιού και εφήβου είναι μια θεραπευτική διαδικασία στη διάρκεια της οποίας κάθε παιδί και κάθε έφηβος έχει τη δυνατότητα σε ένα ασφαλές πλαίσιο, να κατανοήσει και να αποδεχτεί τον εαυτό του, να αναπτύξει τις δυνάμεις του και τις ικανότητές του, να ενδυναμώσει την αυτοεκτίμηση του και τις επικοινωνιακές του δεξιότητες, να εκφράσει τα συναισθήματα του, να βελτιώσει τις διαπροσωπικές του σχέσεις, αλλά και να εκφράσει τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του.

Η ψυχοθεραπεία παιδιού και εφήβου χρησιμοποιεί το λόγο, το παιχνίδι, τη ζωγραφική την αφήγηση ιστοριών, ώστε να δίνεται στο παιδί η ευκαιρία να εκφραστεί μέσα από τρόπους που το ίδιο γνωρίζει και χωρίς να φοβάται. Απαραίτητη και βασική προϋπόθεση για να μπορέσει να ανταποκριθεί το παιδί είναι η παράλληλη ψυχοθεραπευτική ή συμβουλευτική υποστήριξη των γονιών.

Οι υπηρεσίες αυτές αφορούν παιδιά κι έφηβους που εμφανίζουν διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητα, μαθησιακές δυσκολίες, διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, αγχώδεις διαταραχές, προβλήματα συμπεριφοράς και παραβατικότητας, επιθετικότητα, κατάθλιψη, φοβίες, σχολική φοβία, σχολική άρνηση, ψυχοσωματικά συμπτώματα, κλπ.

Η διαγνωστική διαδικασία περιλαμβάνει συνέντευξη με τους γονείς όπου καταγράφονται το αναπτυξιακό ιστορικό του παιδιού, το σύμπτωμα, τις σχέσεις στην οικογένεια κι κλινικές – διαγνωστικές συναντήσεις με το παιδί όπου χρησιμοποιούνται έγκυρα ερωτηματολόγια και τεστ. Με την ολοκλήρωση της διαγνωστικής διαδικασίας οι γονείς ενημερώνονται και προτείνεται το θεραπευτικό πρόγραμμα.

Στο τέλος αυτής της διαδικασίας,, πραγματοποιείται διεπιστημονική ομάδα με τους συνεργάτες του Ψυχολογικού Κέντρου «συναίσθηση» και οι γονείς ενημερώνονται για τη φύση των δυσκολιών του παιδιού και το προτεινόμενο θεραπευτικό πρόγραμμα.