Κοκκιναρά 35, Κηφισιά, (+30) 210.80.85.370

δύο χέρια που απελευθερώνονται από χειροπέδες

Συμβουλευτική Ομάδα Διαχείρισης και Αντιμετώπισης του Άγχους

Η Συμβουλευτική ομάδα για Διαχείρισης και Αντιμετώπισης του Άγχους, είναι ολιγομελής (μέχρι 10 άτομα) και απευθύνεται στους ανθρώπους που θέλουν να πάρουν ανακούφιση από το άγχος, ώστε να είναι σε θέση να διαχειρισθούν τις στρεσογόνες συνθήκες που βιώνουν και να επανανοηματοδοτήσουν τη ζωή τους..

Tι είναι το άγχος;

Το άγχος είναι ένα απροσδιόριστο συναίσθημα ανησυχίας που προκαλεί νευρικότητα και βιώνεται σαν ένας φόβος χωρίς διέξοδο. Συνήθως προκαλείται όταν δε γνωρίζουμε πώς να διαχειριστούμε μία κατάσταση ή ένα γεγονός. Όλοι μας βιώνουμε περιοδικά κάποιο επίπεδο άγχους, αλλά όταν τα συναισθήματα του φόβου και της ανησυχίας είναι αόριστα, συντριπτικά και επαναλαμβανόμενα και δεν συνδέονται άμεσα με στρεσογόνα γεγονότα, το άγχος μπορεί να μας ταλαιπωρεί, να μας κουράζει και να μας αφήνει με μία αίσθηση απελπισίας.

Σε οποιοδήποτε σημείο της ζωή μας, μπορεί να αντιμετωπίσουμε οριακές καταστάσεις, δηλαδή ένα γεγονός ύψιστης σημασίας, που μας φέρνει αντιμέτωπους με την υπαρξιακή μας κατάσταση στον κόσμο. Τέτοιες εμπειρίες όπως ο θάνατος, η μοναξιά, η ελευθερία, η επιλογή, η δράση και η νοηματοδότηση της ζωής που πολλές φορές δεν είναι συνειδητές αλλά καλύπτονται από αφορμές, είναι εσωτερικές συγκρούσεις που μας δημιουργούν ανασφάλεια, αστάθεια και άγχος.

Όταν οι συγκρούσεις αυτές, δεν επιλύονται παραμένουν εσωτερικά ως αρνητικές σκέψεις, δυσάρεστα συναισθήματα ( όπως φόβο, απογοήτευση, ανησυχία, λύπη κ.α.), προκαλώντας δυσλειτουργικές συπεριφορές (σύγχυση, δυσκολία στη συγκέντρωση, ευερεθιστότητα κ.α.) και επικίνδυνα σωματικά συμπτώματα (όπως τρέμουλο, εφίδρωση, γρήγορο καρδιακό παλμό, ναυτία, δυσκολία στην αναπνοή κ.α.). Το άγχος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πονοκεφάλους, αϋπνίες, πεπτικά προβλήματα και ζαλάδα.

Συσχέτιση άγχους με ασθένειες

Αξίζει να σημειωθεί ότι το άγχος συνδέεται σταθερά και σε μεγάλο βαθμό με την υπέρταση, τα εγκεφαλικά αγγειακά επεισόδια, τα εμφράγματα καθώς και με άλλες ψυχιατρικές διαταραχές. Επίσης, το άγχος σχετίζεται ισχυρά με έκπτωση στις καθημερινές δραστηριότητες του ανθρώπου και αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις όπως αποξένωση, κλείσιμο στον εαυτό, παραίτηση, έλλειψη ευχαρίστησης, συναισθήματα αγωνίας, χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοαμφισβήτηση.

Η ομάδα θα δουλέψει παράλληλα και με τη δωρεάν χρήση της σύγχρονης ηλεκτρονικής εφαρμογής FiD, η οποία έχει ερευνηθεί επιστημονκά ότι συμβάλλει στη μείωση του άγχους. Ο συντονιστής της ομάδας είναι και ο δημιουργός της εφαρμογής FiD και συγγραφέας της έρευνας που έδειξε ότι η εφαρμογή FiD έχει θετική επίδραση στη μείωση του άγχους και θα μεταφέρει την τεχνογνωσία στα μέλη της ομάδας.

Η ομάδα θα δουλέψει βιωματικά:
1) στην αναγνώριση των αιτιών του άγχους
2) στη διαχείριση και αντιμετώπιση των αγχωτικών συμπτωμάτων και προκλήσεων
3) στη νοηματοδότηση των αγχωτικών συμπτωμάτων

Μία ατομική συνεδρία θα απαιτηθεί πριν την ένταξη κάθε μέλους στην ομάδα.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Έναρξη βιωματικής ομάδας:
14 Οκτωβρίου 2019

Προθεσμία υποβολής δηλώσεων συμμετοχής:
07 Οκτωβρίου 2019

Ημέρα και ώρες συνεδριών:
Δευτέρα 19.00 – 21.00

Συχνότητα συνεδριών:
Κάθε 15 ημέρες.

Τόπος διεξαγωγής:
Συναίσθηση - Ψυχολογικό Θεραπευτικό Κέντρο, Κοκκιναρά 35, Κηφισιά.

Κόστος συμμετοχής:
80 ευρώ το μήνα.

Συντονιστής Ομάδος:
Χαράλαμπος Πίσχος, Ψυχολόγος MSc – Υπαρξιακός Οικογενειακός Ψυχοθεραπευτής

Δηλώσεις συμμετοχής:
210 8085370
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.